Hoppa till innehåll

Två intressanta ”strandhugg” i Hunnebostrand

maj 20, 2011

Bohuslän är inte bara sol,båt och bad. Det finns mycket annat att se och uppleva och som kanske berikar oss på ett litet annorlunda sätt. Nyligen hade jag besök av en delegation ordensbröder från Jönköping och då kom ju frågan upp: Vad skall man visa som ligger lite utanför den vanliga agendan?

Min utgångspunkt blev att ta tillfället i akt och träffa intressanta människor som byggt upp och driver en verksamhet utöver det vanliga. Valet föll på  dels  Smögen Whisky och dels  Stenhuggarmuseet, båda i eller strax utanför Hunnebostrand.

Smögen Whisky ligger alltså inte i Smögen utan i Ståleröd strax utanför Hunnebo. Företaget grundades och drivs av Pär Caldenby. Under vårt besök berättade Pär engagerat och sakkunnigt om de komplexa och känsliga processer som ligger bakom en god whisky, alltifrån valet av kornmalt till de ektunnor som whiskyn skall få sin färg, karaktär och smak. Först 2014 är den första produkten klar,men den som väntar på något gott…..

Pär driver sitt företag samtidigt med en heltidssyssla som jurist,något som är en klar fördel för att klara av alla tillstånd som krävs för tillverkningen av denna ädla dryck.

Smögen Whisky är en av tre (kända) whiskytillverkare i Sverige, Mackmyra och The Spirit of Hven de två andra.

Den 900 miljoner år gamla graniten

Få om några saker i modern tid har präglat Bohuslän som stenindustriepoken c:a 1840-1977. Så kunde exempelvis halva befolkningen i Hunnebostrand vara engagerade häri, vid  epokens guldålder före 1:a vkr.

Här klyver Sören Olsson sten så flisorna ryker.

1993 invigdes Stenhuggarmuseet i Hunnebo vilket blev strandhugg nummer 2 . Sören Olsson  och medhjälpare visade under c:a två timmar hur stenindustrin vuxit fram, dess ekonomiska och kulturella betydelse och åskådligt hur stenen klövs och hur man underhöll sina verktyg. Stenhuggarmuseet är ett måste för alla som vill få kunskap och känsla för en epok som så starkt präglade människors liv och tillvaro. Under semestertiden är museet öppet dagligen.

Läs mer om Smögen Whisky  och Stenhuggarmuseet.

Andra bloggar om Bohuslän.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: