Skip to content

Första tranan landat och andra vårnotiser.

mars 8, 2011

Så har den första tranan landat vid Hornborgasjön. Detta budskap glädjer varje år, en signal till att börja inrätta sig på en delvis ny tillvaro. Säkert sitter stora flockar av tranor runt om på de nordtyska slätterna och laddar för etappen över Östersjön. Ännu ganska vintrigt med mycket snö i inre Götaland, kalla nätter men vintern har nu gjort sitt. Tog en skidtur i den fina terrängen runt Hallbystugan i förrgår, spåren fortfarande hyfsade men det kändes inte lika motiverande som tidigare. Isen ligger blank och fin fortfarande på Vättern, en sista tur denna vecka kanske. Varslade friska vindar kan sopa bort isen på några timmar.

För att få en lite koll på hur långt våren kommit brukar jag regelbundet gå/cykla en sväng i Dunkehallaravinen strax utanför stadskärnan. Snön har försvunnit på den soliga sydsidan, men fortfarande rejält med is och snö i och runt ån. Inga vårblommor där ännu. Annars brukar ett rejält parti av snödroppar finnas till höger om räcket nedan. Om någon månad är vissa partier av södra ravinen översållade med vätterrosor.

Bilden tagen vid Hulukvarn, längst ner i ravinen. Här har funnits kvarnar sedan 1600-talet, till och med ett brännvinsbränneri. Alla byggnader idag borta tyvärr så när som på fördämningen. När snösmältningen kommer igång på allvar är hela Dunkehallaån ett mäktigt skådespel , som jag återkommer till. Andra vårtecken är att SM-slutspelet i hockey börjat, med för Vätterbygden något snöpligt resultat samt tilltagande abstinenssymtom bland traktens många golfare. I väntan på spelbara banor kollar vi på hur Jack Nicklaus svingar. Notera att han tittar åt höger strax innan han påbörjar uppsvingen.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: