Hoppa till innehåll

Vätter-is och andra midvinternotiser

december 21, 2010

Årets längsta natt ligger framför oss och sedan vänder det så sakteliga mot ljusa tider. Ljusare väderutsikter synes dock ej på himlen än, imorse hade isen börjat lägga sig inne i Jönköpingsbukten, tre veckor tidigare än förra vintern. Fortfarande tunn is en halv kilometer ut, som snabbt kan blåsa bort igen. Julhelgen ser tuff ut vädermässigt för de som mer eller mindre nödvändigt planerar att vara ute på vägarna eller ta tåget. Julhelgens väder, kontinuerligt uppdaterat.

Akut saltbrist här i kommunen,vilket gör att betydligt färre vägar kommer att saltas. Något som förmodligen ganska få är ledsna för, att döma av kommentarerna i Jnytt. Saltbrist när det gäller att skörta upp kommunen och således ”salta” fakturorna finns dock ej i vår kommun,en år från år återkommande härva som måtte få nyårsrevy-författarna att gnugga sina händer.

Ytterligare snö och kyla visar hur sårbart dagens samhälle är. Det finns flera aspekter på detta. En är att resurserna för snöröjning och underhåll skurits ner både vad gäller järnvägar och vanliga vägar och gator. På kort sikt möjligen en besparing men ganska snart visar det sig att notan i form av ökat antal olyckor och stora kostnader för förseningar vida överstiger det man dragit in på, dvs en meningslös överflyttning av kostnadsställen. Påminner lite om vad Grönköpings kommun beslutade nyligen:

I INSNÅLANDE
syfte kommer Grönköpings kommun icke att utskicka några julkort i år. Istället skall denna porto- och julkortssumma läggas till kommunens trivselkassa. Information om denna nyordning kommer inom kort att per brev utskickas till alla, vilka tidigare erhållit kommunala julkort.

Vår Borg är oss en väldig Gud

Svensk ekonomi går som tåget höll jag på att säga, begriper inte varför det skall knusslas med resurser till underhåll, ävensom till andra angelägna satsningar. Självaste Konjunkturinstitutet säger nyligen:

I budgetpropositionen för 2011 föreslås ofinansierade åtgärder på ca 13 miljarder kronor. De jämförelsevis starka offentliga finanserna medger enligt Konjunkturinstitutets bedömning att det finns utrymme för ytterligare ofinansierade åtgärder på 25 miljarder kronor. Behovet av efterfrågestimulanser är störst i närtid när resursutnyttjandet i ekonomin är lågt. Det motiverar att utrymmet som finns för ofinansierade åtgärder tas i anspråk 2011 och 2012.

Vad säger finansministern ?

Bättre förr?

Många säger att det var bättre förr och till viss del stämmer ju det. Å andra sidan så var transportbehovet lite enklare, man bodde i regel närmare sina arbetsplatser, trafiken var mindre och få människor ansåg att det var en grundläggande mänsklig rättighet att enkelt ta sig till sin fjällstuga eller Thailand när man så behagar eller mer eller mindre köra sin V-70:or intill kassorna i de stora köpcentra utanför städerna. Om SMHI avråder från att ge sig ut på vägarna är det väl lika bra att stanna hemma, eller är det ett grinigt argument?

Alltnog är folk värda lite julledighet med sina nära och kära, en liten nubbe till sillen och ett glas Hibernation Ale därtill. Säga vad man vill om ”los Gringos”, brygga öl kan dom.

Fröjdefull Jul!

Vätter-is 2010-12-21 Foto: Annarkia

Media: AB12, Ex12, DN2, Svt, Svd1, GP1
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , intressant

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: