Skip to content

Byggnader kommunicerar-strövtåg i Jönköpings city#2

december 3, 2010

Villa ” Arken” eller Cavalli-Björkmans villa.

 

Detta vackra hus innebar inget längre strövtåg, då det är grannhuset, beläget i korsningen Skolgatan/F.E Elmgrensgata. Omtyckt foto-objekt för turister som väller ur bussarna vid hotell Victoria rakt över gatan. Idag bebos huset av fem familjer , lägenheterna är bostadsrätter. Kanske onödigt att påpeka att lägenheterna är i premium-klass. På så sätt är huset tillbaka som det började 1887, som privatbostad. Åren 1947-68 fanns här Folkskoleseminariet i Jönköping, med andra ord kan man säga att nuvarande Jönköpings Högskola har sin vagga här. 1968 flyttades verksamheten över till Gjuterigatan vid Västra Torget , nuvarande studentbostäder. 1977 blev seminariet högskola, och då startade även i blygsam skala teknisk och ekonomisk utbildning. 1997 resp 2000 flyttade allt högskoleutbildning till nuvarande lokaler.

Starten 1947 var med dagens mått mätt blygsam. 65 lärarstudenter med en administrativ ”stab” på 1 rektor, en delstidsanställd sekreterare, ett kanslibiträde och två vaktmästare. Årshyran var på 20000:- Det skall jämföras med dagens högskola med 11000 studenter, personalstyrka på 800 och årshyra på närmare 100 miljoner. Om man då tänker att
det var nära att Jönköping fick universitet i mitten på 1600-talet, dock hamnade detta i Lund, så hade utvecklingen varit än mer svindlande. Folkskoleseminariet var inte den första eftergymnasiala utbildningen i staden, redan 1897 startades sjuksköterskeutbildning av landstinget och 1924 småskoleseminarium på Västra Storgatan 35.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: