Skip to content

”Kaffetåren den bästa är”

november 21, 2010

Av allt det goda, som man förtär,
bland alla jordiska drycker,
ju kaffetåren den bästa är:
den skingrar människans nycker;
den styrker kroppen, den livar själen,
den känns från hjässan, ja – ned i hälen!
Hå hå, ja ja!

Visan skrevs redan 1846 av Maurice Kramer och fångar kort och elegant den stora betydelse kaffe har i våra liv. Kaffet kom till Sverige ungefär 200 år tidigare men kaffedrickandet fick ingen fart förrän efter det att Karl Xll hemfört en ”kaffemaskin” från Turkiet. Vid denna tid uppstod alltfler kaffehus runt om Europa och dessa blev inte bara platser för att avnjuta den ädla drycken utan också samlingsplatser för en gryende resonerande offentlighet, där aktuella politiska frågor diskuterades. Denna utveckling sågs inte med blida ögon av dåtidens makthavare och såväl kaffet som kaffehusen stängdes av och till. Än idag är kaféerna eller numera coffe-shops viktiga samlingsplatser där stora och små frågor dryftas i offentlig miljö. Många kaféer har blivit berömda exempelvis Café Europa i Prag där bland annat Kafka suttit, Café de Flore i Paris där Sartre satt och rökte samt skissade på sin filosofi. I många göteborgares historia fyller Café Auto en viktig plats, dessvärre borta sedan mitten av 1960-talet. Det låg vid Östra Hamngatan/Gustaf Adolfs torg. Öppet dygnet runt, här samlades, särskilt nattetid, en salig blandning av chaffisar, festprissar på väg hem, skådisar, spårvägare mm. Röken låg tät, köttbullemackor stora som dasslock, härlig stämning(oftast) Ett riktigt fik med andra ord.

Johans

Ett kafé som heller inte går av för hackor är Johans Coffe &Shop på Väster i Jönköping. Förutom fin miljö och välgjorda bakverk, kan man här få en pratstund med ägarna Johan och Lars. Något som är sällsynt i dessa anonyma kafé-kedjors tidevarv. Någon som samtalat med Starbuck,George eller Wayne nyligen?

Kaffebörsen

Kaffe är inte bara ovanstående utan också den största handelsråvaran efter olja. På både New York och Londons råvarubörs spekuleras det friskt i kaffe, vilket är den största orsaken till prisvariationerna. Skulle det mot förmodan produceras för mycket kaffe eldar man helt sonika upp det. Det sägs att man i Brasilien körde ånglok med kaffebönor !

Sverige och kaffe

Det kaffe som dricks mest i Sverige är av Arabicatyp och kommer från bland annat Guatemala, Costa Rica och Nicaragua. Störst producent är dock Brasilien. Trots att kaffedrickandet är stort i Sverige kommer vi dock bara tvåa efter Finland i konsumtion/invånare.

+ och –

Många bud finns om kaffets positiva och negativa effekter, starkt beroendeframkallande är det dock, koffein har starkt centralstimulerande effekt på hjärnan. Ingen för känsliga magar som följande avsnitt ur Chaplins film Moderna Tider visar. Njut av en subtil humor och ett lysande skådespel av den främste i genren. Se till att ha bra ljud, då sketchen hänger på det.


Annonser
2 kommentarer leave one →
 1. november 29, 2010 10:50 f m

  Tack för ”smygreklamen” 🙂
  TREVLIG o UNDERHÅLLANDE LÄSNING
  Hälsningar från Tandådalen.
  (tror att det är mer snö hemma än här)
  // Johan

  • Morgan Wilhelmsson permalink*
   november 29, 2010 4:15 e m

   Hej Johan och Lasse,
   Trevligt att ni gillade inlägget. I city är det inte så mycket snö, men Mullsjöborna
   har fått för sina synder:-)
   Trevlig skidåkning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: