Skip to content

Byggnader kommunicerar-strövtåg i Jönköpings city #1

november 14, 2010

”Design and planning are symbolic and hence communicative” skriver Gary Gumpert och Susan J Drucker i sin uppsats ”Communication and the Built Form-A Changing Social Landscape.” Arkitekter och stadsplanerare har sina utgångspunkter, kanske inte alltid så lätta att tyda. Ytterst är platser och byggnader ”barn av sin tid”, kulturellt, politiskt och sociologiskt, de har en berättelse, som sedan är iakttagarens uppgift att tolka eller helst interagera med. En byggnads kvalitet bestäms ytterst av att iakttagaren upplever denna möjlighet. Jag har valt ut några byggnader och platser Jönköpings city som jag upplever har en del att säga.

Först ut är Automobilpalatset i hörnet Skolgatan/Trädgårdsgatan. Byggnaden uppfördes 1930 och var en av de första ”riktiga” bilpalatsen i Sverige i funktionalistisk arkitektur sk.” funkis”. Ett liknande uppfördes i Stockholm vid samma tid. Här huserade Bröderna Philipsson med utställning, försäljning,verkstad och bensinmack med Mercedes som premiummärke. Efter det att Philipsson lämnade huset, blev det enbart parkering och förföll rejält, ett onödigt öde som drabbade många fina byggnader i staden. 2001 förklarades det som byggnadsminne. Glädjande nog gjordes i år en ”makeover”, fasaden snyggades till och nya dörrar sattes in. Givetvis med riktiga neon-ljusskyltar på fasaden. Som sig bör , då Jönköping har mest sådana skyltar i landet.
Att renovera och så långt som möjligt återställa byggnader har ett stort värde för stadsmiljön och stadens attraktionskraft. Palatset har ett strategiskt läge mitt emot Systemet, beskådas alltså av många förbipasserande.
Den funktionalistiska arkitekturen är ett barn av sin tid, modernismen. Denna epok utmärktes av ljusa och djärva framtidsvisioner och dito hopp. Som sådan en bra inspiration för dagens något mindre optimistiska och visionslösa tid.

Kanske kan de nya, fina portarna till Automobilpalatset också symbolisera porten till en ny tid?

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: