Skip to content

Kungens presskonferens-ett mästerverk i krishantering!

november 10, 2010

Få tilldragelser har blivit så nedsablade före och efter som kungens presskonferens eller snarare pressträff förra veckan.

Med PR-gurun Paul Ronge som staffage-figur har i alla fall de sk. kvällstidningarna fullständigt skåpat ut kungens och hovets sätt att sköta krisen. Bara detta borde stämma till eftertanke. Jag hävdar att utifrån kungens synvinkel var pressträffen ett mästerverk av iscensättning och krishantering. Att själv välja plats, tidpunkt och metod är direkt ur skolboken i liknande frågor. Ett kortare tal där kungen iklädd jägardress talade om pågående jakt, förklarade skillnaden mellan spårjakt och drevjakt(förstod inte murvlarna piken?) Vidare ”jag har inte läst boken … inga trevliga saker … men nu vänder vi blad. Dessutom åker jag till Kina med en näringslivsdelegation på söndag. Klart slut.

Vad hade man väntat?

En djupt ångerfull kung som trasslade in sig i motsägelser och ett lätt offer för tuffa frågor,dvs ett spel helt på mediernas villkor? Jag utgår från att kungen anser att man skall ge f-n i hans privatliv, som statschef och ej åtalbar gör han som han behagar. Glöm inte att huset Bernadotte är av ”Guds nåde”. Från den synpunkten drog han den församlade presskåren vid näsan ordentligt. Vem vill/orkar idag ta upp frågan igen? Möjligen någon trött debatt i TV4. Boken säljer bra men nu har kungen sagt punkt. Och någon årets julklapp blir det inte.

Självklart väcks ett antal viktiga frågor här.

Som statschef kan han givetvis inte ränna på svartklubbar och beställa ”kaffeflickor” även om han anser det vara helt OK. Inte ofta man tycker synd om SÄPO-folk, men livvakterna måste ha haft ett rent h-e att trassla sej och kungen ur en mängd situationer. Och se upp för PR-gurus, deras symbios med massmedierna gör att man bör tänka sej för två gånger för deras råd, i detta fall är dåliga råd väldigt dyra.

Självklart skall en statschef kunna granskas ordentligt men alla skvallerskriverier och fd. sällskapsdamer som dyker upp i parti och minut,leder detta till något mer  än ökad lösnummerförsäljning? Seriös debatt om det tidsenliga att ha ett kungahus kommer helt vid sidan av. En sådan debatt skulle kräva en helt annorlunda krishantering.

Mediedrev efter skadeskjuten kung, annarkia.

 

Annonser
2 kommentarer leave one →
 1. november 10, 2010 8:20 e m

  Kort och kärnfull analys…

  • november 10, 2010 8:49 e m

   Hej Lake
   Tack. Jag tycks i alla fall vara ensam om den.
   Morgan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: