Skip to content

Yes, we can-om språk, verklighetsbilder och mod

september 26, 2010

Torrt konstaterar SvD den 14/9 att 7″ talibanrebeller” dödats i en sk. drönarattack i nordvästra Pakistan. I samma artikel kan man läsa att cirka 1000 personer dödats i liknande attacker de senaste två åren. Drönare är ett förarlöst flygplan som styrs från  kommandocentraler i USA. Det kanske går till som en av scenerna i filmen Syriana. Planet  har en aktionstid på 36 timmar och kan servas av två man. Drönarattackerna startades under Bush’s tid och Obama har utvidgat dom. Bombningarna har  väckt stor vrede i Pakistan, då civila har fallit offer.

Nobelpristagaren Harold Pinter sade i ett tal på Imperial War Museum 2004:

”Det (dvs USA) är fullständigt likgiltigt inför andras död och kommer att mörda dem som  vågar ställa sig i dess väg. Det är det mest fruktade, mest kraftfulla och mest avskydda nation som världen skådat.

Pinter utmanar den verklighetsbild och det språk många av oss har om världen idag, särskilt  i synen på den enda supermakten. Få etablerade röster vågar  utmana som Pinter gjorde i sina tal och pjäser, med direkt språk och rak kommunikation. Särskilt popularitetsframkallande är det ju inte. Pinter:

Åt helvete med det.

Kanske når en annan röst fram lättare och blir mer gripbar för många ,  poeten Elmer Diktonius  dikt: Det var ett litet barn som anspelar på tyskarnas bombningar av Madrid under spanska inbördeskriget:

Det var ett litet barn i Madrid,

mors ögonsten;

nu finns det ej mer

Det hade just lärt sej gå

och glädjas åt allt det såg

och ge det namn

då kom något namnlöst vinande över himlen

och small

Att  utgå  från hjärta och hjärna dvs våga vara både Pinter och Diktonius  och använda dom rätta orden. Det är vi skyldiga barnet från Madrid  och barnen från en by i Waziristan

Media: AB
Andra om , , , , , intressant.se

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: