Skip to content

Satans mördare!

maj 31, 2010

Uppvaknandet i den försommarfagra 31/5 dagen blev chock, ledsnad och ilska. Israeliska flottan har bordat Ship to Gaza-konvojen och dödat 19 personer och skadat många. På internationellt vatten! Omvärlden har uttalat stark avsky och fördömanden. Osökt kommer jag att tänka på Olof Palmes uttalande december 1972, när Hanoi bombades av USA:

Man bör kalla saker och ting vid deras rätta namn och det som pågår idag i Vietnam, det är en form av tortyr. Det man nu gör, det är att plåga människor. Plåga en nation för att förödmjuka den, tvinga den till underkastelse under maktspråk. Och därför är bombningarna ett illdåd. Och av det har vi många exempel i den moderna historien. Och de är i allmänhet förbundna med ett namn: Guernica, Oradour, Babij Jar, Katyń, Lidice, Sharpeville, Treblinka. Där har våldet triumferat. Men eftervärldens dom har fallit hård över dem som burit ansvaret. Nu fogas ett nytt namn till raden: Hanoi, julen 1972.

Sedan 1972 har flera namn fogats till dessa illdåd, idag ytterligare ett: Attacken på Ship to Gaza-konvojen, Internationellt vatten, 31/5 2010. Överskriften Satans mördare är även det hämtat från Olof Palme i ett tal han höll 1975. Det var en reaktion på den dåvarande spanska fascistdiktaturens avrättning av motståndsmän.  Man skall vara rädd om orden, men i detta fall är känns det som en korrekt beskrivning av det som hände idag.

Media dn1234 svd1234567 ex1234567 gp123 ab123456789

Annonser
13 kommentarer leave one →
 1. Thomas permalink
  maj 31, 2010 3:12 e m

  Det är verkligen inga låga krav du stället på Israel. 19 döda hjälparbetare och du anklagar Israel för att vara nazister och jämbördiga med hitler. Är det så att Israel måste leva upp till mycket högre regler än alla andra? Sen kan väl olof palme vara en riktigt hycklare. Han åkte till kuba och hyllade demokratin. Kastro stänger ju in och torterar ju oliktänkande. Men det är väl ok så länge det är en ”folk”-regim som gör det och inte ett land som stöds av USA?

  • Morgan Wilhelmsson permalink
   maj 31, 2010 3:37 e m

   Hej Thomas,
   Tack för kommentar.Ja, faktiskt har jag rätt stora krav på världens kanske bäst utrustade och tränade krigsmakt, ledd av en demokratiskt vald regering och särskilt med tanke på att många israeler har släkt och vänner som gick under i förintelselägren. Jag tvivlar på att händelserna idag var resultatet av en taffligt ledd kommando-operation, här skulle statueras ett exempel med alla medel. Det är en tragedi när soldater dör i strid med andra soldater, men ett illdåd när civila drabbas. Oaktat om dessa inte har den ” rätta” politiska åskådningen. Vi får ta Kuba en annan gång men alla kränkningar av mänskliga rättigheter skall motarbetas.

 2. Thomas permalink
  maj 31, 2010 3:14 e m

  Förresten var in Franco en fascist. Han var en militärdiktator och en traditionalist men inte fascist. Ungefär lika korrekt som att säga att Kastro är en kommunist. Det är han ju inte exakt heller.

  • Morgan Wilhelmsson permalink
   maj 31, 2010 3:44 e m

   Då säger vi väl falangistdiktaturen så blir det kanske mer korrekt. Frågan är här om det finns grader även i helvetet, det kanske det gör.

 3. Hrafn permalink
  maj 31, 2010 3:22 e m

  Nja, jag vet inte Thomas. Det är kanske inte antalet Morgan (eller Palme) har som måttstock. I Sharpeville t.ex dödades ”bara” 69 personer.

 4. Mr J permalink
  maj 31, 2010 4:32 e m

  Jag kan ju iofs tänka mig att lägga till 1200 dödade Gazabor för något år sedan då Israel sköt mot skolor och sjukhus för att visa ”vem som bestämde”.

  Jodå, Satans Mördare är ett helt korrekt epitet på de israeliska militärerna och politikerna (för ni inser väl att det här handlar om cynisk maktpolitik och inte säkerhet).

 5. Martin permalink
  maj 31, 2010 4:38 e m

  Satans mördare är man väl inte om man blir förbannad efter att ha blivit beskjuten med raketer i flera år. Tillslut rinner droppen på bägaren över och då kommer vedergällningen. Till Palestinierna i Gaza: Gör er av med terrorregimen Hamas så slipper ni blockaden.

  • Morgan Wilhelmsson permalink
   maj 31, 2010 7:14 e m

   Hej Martin,
   Se mitt svar till Thomas ovan. Skall vi tala om för palestinierna hur dom skall rösta? Om dom röstar” fel” igen? Vad jag känner till så är ingen ombord på Ship to Gaza-flottiljen ansvarig för raketbeskjutningen. All beskjutning av civila mål är ett brott mot Geneve-konventionen.

 6. Enough permalink
  maj 31, 2010 6:54 e m

  Hela västvärlden håller på att bli en människofientlig terrorkontinent. Senast i förrgår hyllades polisen av folk i svensk media för att de går utanför lagen och stör verksamhet som itne är olaglig, men omoralisk (enligt rådande norm). De jävla svenskarna förtjänar fan inte vare sig frihet eller demokrati när de hyllar myndighetsövergrepp. Jag skall fanimej ta över sverige och införa den diktatur svenskarna vill ha. Det första jag narkotikaklassar är alkohol, kaffe och cigg och mitt argument kommer vara ”tänk på barnen!”. om nån protesterar säger jag ”fuck you hippie, du har haft 20 år på dig att klaga på lagen, nu kan du bara hålla käften och gilla läget”.

  I’m done. Det är dags att skilja sig från sverige och västvärlden och skapa en stat vars karma inte kommer sända folket till ett levande helvete där döden är enda utvägen….

  Vem hänger på?

 7. maj 31, 2010 7:13 e m

  Israel hävdar att massakern på civila var motiverat, eftersom deras soldater blev attackerade och att de handlade i självförsvar.

  Men de blev attackerade när de bordade ett fartyg på internationellt vatten som de inte har någon laglig rätt att gå ombord på, de betedde sig som pirater som kapar handelsskepp utanför Somalias vatten.

  Förmodligen blev soldaterna attackerade av civila som agerade reflexmässigt och utan att tänka i en situation där de blev överlumpade.

  Men vems självförsvar är det som vi talar om här? Det här kommer att bli en brännande juridisk fråga!

  Läs min artikel på:

  http://darenpagatan.blogspot.com/2010/05/israel-attackerade-ship-to-gaza.html

  • harvest permalink
   maj 31, 2010 8:49 e m

   Det är inte precis så någon av dem trodde att de skulle tillåtas komma förbi blockaden oantastat, vilket gör Ship to gaza till en symbolisk protestaktion. Om de ändå gör våldsamt motstånd kan man knappast kalla dem för fredliga aktivister längre. Hela röran påminner mer om demonstrationer som spårat ur (exempelvis den i Göteborg) än om en kommandoräd med dödligt uppsåt. I ett gäng filmer som sprids på internet ser man kommandosoldater klubbas ner. Det är ännu inte någon som frågat vad som händer med vapnen de bar. Frågan om folkrätt och internationellt vatten lämnar jag därhän. Jag är helt enkelt inte insatt nog. Ett påstående som tycks göra mig rejält unik i nuläget.

   Jag är nog en av få i Sverige som inte är intresserade att välja sidor, men eftersom trycket stadigt ligger mot Israel tycks jag gång efter annan tvingas komma staten till försvar. Im not very happy about it.

   • Morgan Wilhelmsson permalink
    maj 31, 2010 9:06 e m

    Synd att du lämnar frågan om folkrätt och internationellt vatten därhän. Att det florerar en massa filmer på nätet får man som vanligt vara väldigt kritisk mot. Resultatet 19? dödade och okänt antal aktivister talar klarspråk.

Trackbacks

 1. Kraftfull manifestation mot Israels attack. | annarkia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: