Skip to content

Apropå folkmord: Lukas 6:41

mars 12, 2010

Mord, utrotande, förslavande, deportation och andra omänskliga handlingar, begångna mot någon civilbefolkning före eller under kriget, eller förföljelser av politiska, rasistiska eller religiösa skäl” var ursprungsdefinitionen av folkmord, när begreppet infördes vid Nürnbergsprocessen 1948. Förbrytelsen ingår i folkrätten och ansvar kan dömas av Internationella Domstolen i Haag. När svenska riksdagen i förrgår antog ett beslut att beteckna Osmanska Riket/Turkiets övergrepp på armenier, assyrier,syrianer och greker vållade detta ett väldigt rabalder, nationellt som internationellt.

Det finns många aspekter på beslutet, men helt klart är det viktigt att sätta fokus på begångna övergepp och mörka sidor i historien. Det kunde i detta sammanhang vara klädsamt om riksdagen även kunde granska den svenska statens historia i det här sammanhanget. Utgår vi från definitionen inledningsvis så faller behandlingen av Bohusläns allmoge under den sk försvenskningen efter Roskildefreden 1658 under begreppet folkmord:

Vi vet med sikkerhet at etter 1679 ble det, i de tidligere norske områdene av Sverige, iverksatt en systematisk etnisk forsvensking av befolkningen. Straffen for å ha støttet Danmark Norge i krigen mot Sverige var at den tidligere norske befolkningen i Sverige nå måtte gi avkall på alt som hadde med deres norske identitet å gjøre. I tilegg ble hver tiende bonde i Bohuslän henrettet(avrättad) til skrekk og advarsel mot nye opprør.

Dessa händelser är om inte sopade under mattan så i alla fall okända för de flesta. Dunkelt förflutet ger ofta upphov till dunkla handlingar senare, exempelvis Sveriges agerande mot de tyska judar som sökte asyl här under 2:a världskriget och internering av norska motståndsmän och antifascister.

Att lära av historien för framtiden är viktigt hur smärtsamt det än kan vara.

Bloggat : annarkia

Annonser
One Comment leave one →
 1. Stian R. Espeland permalink
  mars 16, 2010 5:31 e m

  Bra tekst!
  Interessant kobling vil jeg si.
  Dette med at historien om bøndene som ble henrettet er en så lite kjent sak i Norge og Sverige er et godt eksempel på at seiersherrene skriver historien.
  Her er en anna sak du kanskje kan være intressert i: http://www.aftenposten.no/fakta/verdenskrig/article534147.ece

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: