Skip to content

Peter Forsskål-en tidig demokrat.

januari 10, 2010

1759 utgavs den lilla skriften ” Tankar om borgerliga friheten” av Peter Forsskål. Han var en av Linnes studenter, alltså biolog i grunden men med stort intresse för ekonomi och politik. I nämnda skrift tog Forsskål upp ämnen som visserligen låg i tiden men som var hett stoff. Han pläderade för tryckfrihet (skriffrihet), mot bördsprivilegier och för en allmän skolutbildning. Starkt påverkad av liberala strömningar ute i Europa,främst England och Nederländerna, ville Forsskål med sina punkter utveckla en resonerande offentlighet med friheten att oinskränkt kunna diskutera samhällsfrågor:

” Ty sanning segrar alltid, då den får med samma fördelar bestridas och förswaras”(§8)

Efter diverse krångel med censuren kunde han dock trycka 500 ex av skriften, som han själv delade ut. Sju år senare fick Sverige sin första tryckfrihetsförordning där framför allt offentlighetsprincipen slogs fast, något som Forsskål betonade. Han var inte helt ensam i Sverige att plädera för de grundläggande fri och rättigheterna. Anders Chydenius och Thomas Thorild bidrog, ofta med stort civilkurage, då deras tankar fick hårt motstånd från så gott som hela det dåtida etablissemanget.

Peter Forsskål dog ung, 31 år, 1763 under en forskningsresa till Jemen, som dåtiden benämnde som det ”lyckliga Arabien” , ett epitet som nog hade tagits tillbaka idag dessvärre.

Nyligen gavs ” Tankar om borgerliga friheten ” ut både på svenska och engelska, på 1700-talsspråk och med intressanta kommentarer.

Media: Svd

Bloggat: AB

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: