Skip to content

IKEA på anti-fackliga äventyr i Polen?

december 30, 2009

Flera höjde nog på ögonbrynen vid läsningen av dagens SvD. På sidan 13 i del 1 fanns en halvsidesannons från den polska fackföreningsrörelsen Solidaritet (Solidarnosc). Solidaritet är väl mest känt för att de på 1970-talet framgångsrikt bekämpade den polska militärdiktaturen och slutligen fick den på fall. I annonsen vädjar de om stöd för de 120 väktare som IKEA har hyrt in. Ordagrant :

” Omkring 120 Solidväktare skyddar IKEAs butiksbesökare över hela Polen. De kämpar för att kunna gå med i facket, för att få anständiga löner och löneförmåner. Solid och IKEA har avbrutit förhandlingarna med facket och vägrat tillmötegå deras krav på bättre lön och arbetsvillkor, de har även försökt trakassera fackliga aktivister och sympatisörer genom att den 18 december ge väktarnas företrädare sparken från jobbet(först hade en av Solidcheferna hotat att bryta av hans armar) Fackliga organisationer från 13 länder i hela världen stödjer denna kamp på IKEA och vi vill gärna få ditt stöd.

Kontakta gärna Solidarnosc: drz@solidarnosc.org.pl”

I gårdagens Realtid.se kunde man läsa att idag planeras en demonstration mot IKEA i Kungens Kurva. Vidare beskrivs Solid där som ett högst obskyrt företag. Svenska Transportarbetarförbundet säger i artikeln via sin tredje vice ordförande att man planerar ingen solidaritetsaktion!

Hela den svenska kåren av grävande journalister är tydligen på jullov för mej veterligt har inte detta uppmärksammats alls i medierna.

Om nu detta stämmer och det finns ingen anledning att betvivla vad Solidarnosc påstår,så finns det all anledning att fördöma IKEA som med jämna mellanrum får ordentliga krackeleringar i sin vackra folkhemsfasad. Märkligt att ett företag som omsätter 100-tals miljarder nedlåter sig till sådana fasoner. Det finns säkert anledning att återkomma till detta.


Annonser
One Comment leave one →
  1. Norbert permalink
    december 31, 2009 11:32 f m

    I hope it will change IKEA beaviour. Solidanosc fights for attention and ANY reaction for over 2 months in Poland. Look at http://www.IsIKEAOk.org 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: