Skip to content

Något om trosbekännelser och monoteism inom religion och ekonomisk politik

oktober 29, 2009

Nicea (i nuvarande Turkiet) och Augsburg är två orter som förknippas med avgörande beslut för kristendomens utveckling i framför allt västra Europa.
Här antogs trosbekännelser och dogmer som än idag präglar den kristna religionens innehåll och liturgi. Det är fascinerande att tänka på att den niceanska trosbekännelsen står sig än idag efter snart 1700 år. Det var inte nådigt att ifrågasätta dessa dogmer, alltifrån utfrysning till fara för livet.
Även den ekonomiska politiken har sitt Nicea och sitt Augsburg, ”the Washington Consensus” Ursprungligen var det 10 punkter som formulerades av ekonomen John Williamsson 1989 och som avsåg att vara en grund för att ”hjälpa” skuldtyngda länder i tredje världen. Punkterna blev en slags mall för åtgärder som beslutades av Världsbanken, Internationella Valutafonden och USAs finansdepartement. Joseph E. Stiglitz, chefekonom i Världsbanken 1997 – 2000 och Nobelpristagare samma år beskriver ”Washington Consensus” i sin bok En fungerande globalisering, sid 30:

” Den betonade en krympning av statsapparaten,avreglering och privatisering.”

Stiglitz själv är mycket kritisk då han från en minst sagt bra utsiktsläge kunde se de konkreta följderna.
Inga nya ideer direkt, Chicagoskolan med Milton Friedman i spetsen hade grundlagt dessa dogmer i början av 1970-talet och Reagan och Thatcher gjorde praktisk politik av dem i USA respektive England under 1980-talet.
Idag ser vi denna politik  praktiseras  överallt i vårt samhälle och det makabra är att den i stort sett inte ifrågasätts av ens ledande politiker. Dogmerna har även vunnit starka insteg i den sk. rödgröna koalitionen, vilket inte minst uppvisas vid den pågående socialdemokratiska partistämman i Älvsjö.
Några starka motbilder till denna nyliberala trosbekännelser formuleras inte i den offentliga debatten.  Den inre censuren och rena självbevarelsedriften gör att även kritiska ekonomer kniper käft offentligt.
Blir ”Washington Consensus” lika långlivade som Nicea och Augsburg ? Gud give att så inte blir fallet.  Motbilder finns för progressiva att hämta kunskap om som en början.  På HETecon.com finns nyttig bakgrundskunskap om man vill ge sej ut i dagens trafik med fordon som blinkar vänster men svänger höger för byte till gräddfil.

Relaterat i media: SvD, SvDAB, Expr, Expr
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: