Skip to content

Första snön, Walden och Robert d´Eniro

oktober 16, 2009

Så kom den första snön till norra Bohuslän, inte mer än  florsocker på en dessert, men i alla fall. Känns som en cirkel sluts, första besöket i år  den 9/2 och en vecka framåt var det härlig snö ända ut i havsbandet. Snön idag försvann fortare än kvickt och avlöstes av mildare väder. Skönt ty  nätterna i veckan varit rejält kalla.

Dagen inbjöd till en reflekterande promenad runt om i grannskapets skogar och berg. Stannade vid en liten tjärn som vackert speglade de färgglada träden runt om.  Kom att tänka på Thoreaus beskrivning av tjärnen Walden som också är titeln på hans fina bok med samma namn:

”En insjö är landskapets vackraste och mest uttrycksfulla drag. Det är jordens öga, när betraktaren ser in i det mäter han djupet av sin egen natur. De sjönära träden på stranden är de smäckra ögonfransarna som omgärdar ögat och de skogsklädda kullarna och klipporna runt omkring är det skuggande ögonbrynet”

Thoreaus bok är mångbottnad, naturskildringar varvas med ganska svårtydda filosofiska och politiska reflektioner i de olika kapitlen plus exakta siffror på vad hans stuga kostade in på minsta spik. Men halva texten är läsarens så man har full frihet att tolka in efter egen näbb. Bland annat som Thoreau skrivit är Civil olydnad från 1849. Han var alltså tidigt ute även i denna fråga. Skall bli spännande att läsa den, någon större hype kring civil olydnad finns inte idag trots att det regnar av orsaker till detta.

En som minst sagt var civil olydig fast på det mest våldsamma, individuella sättet är ju Robert d`Eniro som slog igenom med filmen Taxidriver. SVT1 visar den ikväll, skall bli intressant att se hur den står sig idag, filmen spelades in 1973.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: