Skip to content

Bert Karlsson vill ha en diktator

oktober 9, 2009

I dagens Aftonblad  säger Bert Karlsson att han gärna skulle se att Sverige styrdes av en demokratisk diktator: en diktator som man kan avsätta, men som skulle fatta de avgörande besluten. Artikeln  puffar för  en intervju med honom i söndagens P3 Dokumentär. Det är alldeles för enkelt att avfärda honom som en politisk ” idiot ”. Som framgångsrik företagare inom nöjesbranschen har han näsa för strömningar och tendenser i samhället. Han är inte nyansernas mästare men väl mästare på att skapa braskande rubriker. Dock finns det anledning att reflektera kring hans uttalande då hans  budskap har och kan få ett gensvar långt utanför Skaraslättens horisont.

Politikerföraktet  och dess siamesiska tvilling, väljarföraktet, har tilltagit de senaste decennierna liksom förtroendet och medlemsrekryteringen till partierna. Riksdagens roll som  svenska folkets främsta företrädare har mer eller mindre sopats bort av regeringar oavsett färg. Avgörande politiska beslut tas alltmer av personer och institutioner som en följd av EU-medlemskapet, alltmer oåtkomliga för insyn och kontroll. Något som troligtvis accentueras av Lissabonfördraget.

Ledande kommun och landstingspolitiker” leker affär”, privatiserar och  istället för medborgare är vi numera kunder. Insyn och kontroll förvåras och som lök på laxen sker en allmer fräckare och omfattande kontroll av medborgare via exempelvis den sk. FRA-lagen.

I det klimatet är det kanske inte så svårt att kräva att landet skall styras som ett företag, inget tjafs och snabba och korta beslutsvägar. Vi kan för tillfället lämna därhän att detta är sanning med vissa modifikationer.

Å andra sidan arbetar 10000-tals fritidspolitiker i det tysta med för medborgarna viktiga frågor. I ” folkdjupet” tas varje dag kreativa initiativ och beslut för att lösa gemensamma frågor där delaktighet och mångsidighet ofta förbluffar,  det skapas ständiga motkrafter till ”Berts” system. Ännu saknar dock  dessa motkrafter legitimitet utåt och bara sporadiskt speglas de i de traditionella medierna. Exempelvis får den gode Bert en helsida i vår största dagstidning utifrån ett förmodat nyhetsvärde snarare är innehållet i det han säger.

Framför  ligger en svår  men inte omöjlig uppgift, att formulera om och sätta rätta ord på vad som är viktigt att göra och varför samt vem som skall göra det.  I det sammanhanget krävs en del  entreprenöriellt tänkande av  Berts kaliber, inte för att skapa idoler och guldplattor utan  en bättre framtid.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: