Skip to content

Bistra tider stundar?

oktober 1, 2009

I  tisdags morse låg den första frosten vit på marken. Kom att tänka på Runebergs dikt  om bonden Paavo när jag såg granngårdens vita ängar, särskilt de två sista raderna: ”Blanda du till hälften bark i brödet, ty förfrusen står vår grannes åker!” Riktigt så illa är det ju inte idag men för Afganistans folk stundar ännu bistrare tider och då syftar jag inte enbart på den tuffa vintern där.

DN och andra medier återgav en taggad men bekymrad Tolgfors som i Göteborg stod värd för EUs förvarsministrar . En miljard har Sverige lagt ner i Nordic Battle Group som var/är tänkt att ingå i en större insatsstyrka från EU och som ännu inte kommit till användning. Tolgfors menade att skattebetalarna  kräver mer valuta för pengarna. Tack och lov att styrkan inte kom längre än till sina baracker om ens det. I dagens krig utgör civilbefolkningen över 90% av alla dödade så  många liv har sparats. Dock” laddas” det för att delar av denna insatsstyrka skall sättas in i Afganistan där  för övrigt EU satsade 8 miljarder i bistånd 2007 men 40 miljarder i militära insatser( ledarartikel av Helle Klein, AB 1/10, refererad av jinge.se)

Det skall noteras att vad gäller Nordic Battle group, så tar man bladet från mun och kallar styrkan vid dess rätta namn: stridsgrupp. Inget drittande med fredsbevarande eller säkerhetsstyrkor  och liknande  omskrivningar.

Den afganske bonden Paavo är nog glad att överhuvudtaget ha en åker kvar om stridsku¤arna får ännu friare tyglar framöver.  För att travestera Runebergs dikt så tål nog knappast de afganska bönderna  ”Herrens prövningar” så mycket längre till förhoppningsvis inte heller de svenska skattebetalarna som Tolgfors  säger sig värna om.

Tidigare inlägg: Nattskjortor, pyjamas och nattmössor.
Bloggat: LOKE kultur&politik
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: