Skip to content

Landet eller sta´n, ingen lätt fråga

september 25, 2009

Smakat på stadens fröjder några dagar efter nära fyra månader på landet. Spännande givetvis med ett nytt liv, träffa ”gamla” vänner, grannar och bekanta, fått första kollen på  frilansjobbet jag skall göra i höst och vinter osv.  Nästa allt inom några minuters promenad. Känns bra men det finns något som gnager lite, troligtvis en längtan tillbaks till det tysta och lugna livet i naturen. Visst, i Jönköping finns mycket fin natur tätt inpå knutarna, men ändå.  Ljuset, ljuden och dofterna är inte desamma. Anpassningen tar nog lite tid.

Inspiration och tröst finns dock att hämta . Nyligen läst Vålnaden försvinner av Phil Roth, en av mina favoritförfattare och kanske den näste Nobelpristagaren. Skall sätta en slant på honom, man kan ju spela på allt numera, skall kolla oddsen imorgon.

Roths alter ego i denna den nionde och sista boken,  Nathan Zuckermann, flydde New York till en avlägset liggande stuga på rena vischan och stannade där i elva år. Han var helt off-line från alla medier och tidigare kontakter, skrev bara  och levde med naturen. Nu är han tillbaks till ”The Big Apple” igen och hans ytterst tvetydiga och komplexa känslor inför detta känner jag såväl igen. Naturligtvis utan att på något sätt jämföra min egen och Zuckermanns situation i stort. Särskilt en rad på sidan 48 kändes träffande: ” Det enda staden kunde bidra med var allt det som jag för länge sedan bestämt att jag inte hade något behov av”

För att få ytterligare inspiration skall jag nu ge mej ikast med en bok som jag i decennier velat läsa: Walden av Henry David Thoreau. Han stannade i sin stuga i något över två år, kanske en mera lagom tid än Zuckermann? I bådas fall var det inte fråga om en total isolering, de umgicks med grannar och läste lokala tidningar. Det sägs att Thoreaus mamma tvättade hans kläder!

Men båda fick tid och ro att tänka utan det slammer  som ibland finns i staden. Och kanske det går att leva utan Anna Anka och debatten mellan Göran Hägglund och kulturjournalisterna, även om den absolut har sina poänger.

Zuckermann  ställde frågan : ” Vem är det ” när någon nämnde Tom Cruise. Uppenbart fann han andra värden i det avlägsna The Berkshires , Connecticut.

Att numera ha friheten att kunna välja båda känns som en bra kompromiss, vi får se vad Walden ger. Tar med boken till landet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Annonser
One Comment leave one →
  1. september 26, 2009 6:10 e m

    Kan det vara så att vi alla till slut söker våra rötter?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: