Skip to content

En söndagstur i Bullarebygden och Kynnefjäll.

september 13, 2009

Det var länge sedan man tog en söndagstur med bilen, utan direkta mål, men att köra efter de associationer man får efter vägen. Sådana” lustturer” görs idag mest  av motorburen ungdom i sina välskötta 50-tals jänkare. Bullarebygden och Kynnefjällsområdet blev aktuella inspirerade av medhavt termos med mackor vid Thomas Thorilds födelseplats, gården Blåsopp. Den ligger strax söder om Hällevadsholm.  Samtal kring Thorild och hans verk inspirerade också till att färden skulle gå mot Kynnefjäll. Thorild var som så många andra bohuslänningar lindrigt imponerad av överheten och dess påbud. Kanske är det ett tecken i tiden att Thorild uppmärksammas alltmer?

Från Hällevadsholm kör man väg 165 på västsidan av den vackra Bullaresjön. Vägen moderniserades och breddades   i slutet av 1920-talet av min farfar som var vägbyggmästare.

Här passeras sådana ställen som Dingvall, Aspång och Örnmjält. För den som samlar ovanliga ortsnamn är dessa trakter och österut mot Dalsland rena julafton. Smaka på Pjäxeröd, Påstigen, Kåtebol och Uschlet. Fullt upp för ortnamnsforskare med andra ord.

Färden går in i Kynnefjällsområdet som på 1970-talet blev riksbekant för befolkningens kamp mot att förlägga slutförvaringsplatsen för uttjänt kärnbränsle här. Dag och natt vaktades fjället och inte en katt kunde slinka in här utan att larmet gick. Allra minst okända och” misstänkta” fordon. Möte och demonstrationer anordnades med stor uppslutning. Denna civila olydnadskampanj bidrog säkert till att man så småningon skrinlade planerna på slutförvar. Aktionen är fortfarande i färskt minne hos Kynnefjällsborna och man är med rätta stolt över den.

Fjäll betyder inte samma sak här i Bohuslän som i norra Sverige utan mer skogklätt högland som är glesbefolkat. Högsta punkten på Kynnefjäll, Vaktarekullen, är 207 m.ö.h. Fin utsikt här i ett inte alltför solitt utsiktstorn.

Styrkta av minnen och intryck åker vi norrut, tar en sväng in i Norge och tillbaks igen och hamnar i det gamla stenhuggarsamhället Krokstrand.  Här grundades Bohusläns första Folkets Hus 1902. Stenhuggarna i Krokstrand liksom andra kollegor var kända för sin stridbarhet. Idag är samhället kanske mest känt för sina tango och dansfestivaler, så man kan väl säga att det svänger fortfarande häruppe.

Strax intill ligger landskapets högsta punkt, Björnerödspiggen, 222 m.ö.h. som också får ett besök. Mätta på intryck men lekamligen hungriga, smakar en lunch på restaurangen vid Dyne golfbana utmärkt. Ibland är det faktiskt ganska skönt att bara sitta och titta på inspel och puttar även om det gör utövarna lätt nervösa.

Bloggat: annarkia om dagens överhet
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: