Skip to content

En svala gör faktiskt sommar.

september 7, 2009

Igår konstaterade jag att svalorna dragit iväg på sin långa flytt till södra Afrika. Känns lite vemodigt, då man på något sätt blir kompis med dessa mästarflygare. När de anländer i början av maj känns det att sommaren står för dörren. Likaså symboliserar deras sju månaders frånvaro en annan tid.

Fantastiskt att  en fågel på 1 -2 hekto kan ta sej  runt halva jorden. Själv klarar jag knappt att springa några kilometer i nerförsbacke. Några andra som tydligen orkar en del är NATO-trupperna i Afghanistan. Förra veckan bombades två tankbilar som hade kapats. Drygt 100 dödades, oklart hur många civila. Det skedde på order av befähavaren för den tyska delen av NATO-truppen. Han hade fått ett telefonsamtal om att något skumt  var på gång. Denna och andra krigsförbrytelser drar igång kören av krokodiltårar.” Djupt beklagligt ” lär Angela Merkel sagt. ” Det pågår ett krig ” sade vår utrikesminister med  utsökt analytisk skärpa. Även han ansåg det beklagligt. Englands utrikesminister Jack Straw drog sitt strå till stacken med att Afganistan är ett ” terroristcentrum” och därför behövs  NATO-trupperna där. En viss omedveten poäng fick han in där! Även en klocka som står still……..

Under kalla kriget från slutet av 1940-talet till c:a 1990 var hotet från kommunismen det som rättfärdigade invasioner och övergrepp i den sk. tredje världen. Idag är det hotet från terrorister  som legitimerar allsköns övergrepp såväl inom länder som invasioner typ Afghanistan 2001 och Irak 2003. Imperialister, exempelvis England och Sovjet, har förgäves försökt kuva Afghanistan. Inget tyder på att man lyckas nu heller. Det man inte lärt har man heller inte glömt. En militär seger är omöjlig här lär den brittiske befälhavaren på plats ha sagt och tillade att  samtal borde föras med talibanerna.

Ovanpå detta uppger Svenska Afghanistankommitten att ett av deras sjukhus under förödmjukande former genomsökts av amerikansk trupp. Truppen visade sig vara från 10. bergsjägarregementet.  Ett uppdrag  värdigt ett elitförband.

Längtar svalorna tillbaks till sina  sommarvisten? I alla fall om man skall tro Tegner som i dikten ” Flyttfåglar”  skaldar i sista strofen:

Till grönskande ängar, till ljummande våg,
till skuggande palmer står åter vår håg.
Där vila vi ut från den luftiga färden,
där längta vi åter till nordliga världen.

Bloggat: Jinge
Media: AB
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , i

Annonser
2 kommentarer leave one →
  1. denta permalink
    september 7, 2009 6:10 e m

    tycker synd om afghaner kolla vilka länder som ska hämta fred till afghanistan USA och paket fyfan. ska man skratta eller gråta om saken.

  2. september 10, 2009 9:59 e m

    Tack för din kommmentar. Lite skratta, för hela krigsäventyret är lite absurd teater, mest gråta dock med tanke på de ohyggliga konsekvenserna för afghanerna.
    För säkerhets skull-är inte särskilt entusiastisk över talibanerna. Åtminstone inte innan jag tagit reda på mer om dom. Konstigt namn förresten, ordet betyder ju student.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: