Skip to content

”Att tänka fritt är stort”

augusti 21, 2009

Ovanför ingången till Uppsala universitets aula står det i guldskrift: ”Att tänka fritt är stort. Att tänka rätt större”. Få deviser har analyserats och tolkats så mycket. Det är ju ett mångtydigt budskap. Dessutom passerar ju rätt mycket folk under den.

Mest har tolkningarna varit negativa, då man anser att med rätt menas en sanning och därför förknippas med någon form av auktoritärt styre. För de studenter som läst skylten på väg till en tenta kanske devisen verkar ” i sin ordning”

Devisen är hämtad från Thomas Thorilds verk ” Rätt eller alla samhällens eviga lag” från 1794. Thorild har av olika skäl fascinerat mej. Som filosof och samhällsdebattör var långt före sin tid och därför kontroversiell. I ett arbete från 1793 pläderade han för oinskränkt tryckfrihet och ståndsriksdagens avskaffande. Brott som på den tiden kunde betraktas som landsförräderi och ge dödsstraff. Han ” kom undan” med 4 års landsförvisning. Samma år skrev han ” Om kvinnokönets naturliga höghet ”. Här framförde han tankar om jämställdhet som är högst aktuella och angelägna idag.

Thorild föddes 1758 på gården Blåsopp söder om Hällevadsholm, inte långt från vår sommarstuga. Sina ” grundskolestudier ” gjorde han i Kungälv. Som gymnasist på Thorildsskolan kunde jag varje dag möta hans granskande blick från statyn vid ingången till skolgården. Underligt nog uppmärksammades hans verk knappast alls på skolan.

En ganska bra tolkning av ” Att tänka rätt….” gjorde några göteborgsstudenter i mitten av 1960-talet. Det tillbyggda kårhuset på Götabergsgatan visade sig läcka rejält efter regn. En skylt likande den vid Carolina Rediviva kom snabbt upp med texten ” Att mura fritt är stort . Att mura tätt större ” Det skulle Thorild gillat!

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Annonser
One Comment leave one →
  1. Fredrik permalink
    april 15, 2010 11:36 f m

    Hej! Att skriva fritt är bra, att skriva rätt är större: Thorild-devisen sitter ovanför Uppsala universitets aula och inte i Carolina Rediviva 😉

    Glad hälsning från Fredrik i Uppsala

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: