Skip to content

Nytt läsår, nya förhoppningar!?

augusti 17, 2009

I nästa vecka börjar det nya läsåret. Hundratusentals nya elever, studenter samt lärare med flera laddar nu för detta.  Egentligen en ganska fantastisk folkrörelse! På universitet och högskolor tas de nya studenterna emot av faddrarna från åk 2. De får några veckors  initialriter med spexaktiviteter, stadsvandringar, sittningar osv. En stor dos historier (mer eller mindre sanna) om kurser och lärare, gärna med betoning hur  tuff den och den kursen eller litteraturen är . Lätt nervösa eller kanske förväntansfulla program och kursansvariga förättar upprop.

De nya studenterna, ”kaninerna”, är ofta fyllda av högt ställda förväntningar och tacka för det! Många studenter lånar under sin studietid upp en summa de kunde köpt en sprillans ny BMW 320 för. Och på en sådan bil  bör man ha kvalitets krav!

Förväntningar inte bara om ett trevligt studentliv, att äntligen kommit hemifrån, kanske träffa en kille/tjej man tycker om. Utan också att studierna skall ge kunskap , insikter och relationer både för den personliga utvecklingen och sina möjligheter till ett bra jobb. Ett jobb där man gör en vettig och nyttig insats.

Kommer de sistnämnda förväntningarna att infrias? Mina 40 års erfarenheter av universitets och högskolevärlden säger att för flertalet studenter kommer merparten av förväntningarna att infrias. Även enkätundersökningar exempelvis den sk. Studentbussen visar detta.  Men det finns en del att göra för att förväntningarna helt skall infrias för de flesta eller helst överträffas.

Den högre(bara den?) utbildningen har inte den status och tyngd i samhället som är nödvändig. När Olof Palme var utbildningsminister på 1960-talet beskrev han utbildning som en ” spjutspets mot framtiden ” En vision som kanske inte infriades men som dock gav en legitimitet och ett stöd. Jag minns  hur stolt jag kände mig att vara student när jag hörde det. Hörs liknande visioner om utbildning och samhälle idag från ledande politiskt håll?

Upplever att beslutsfattare idag ser utbildning som en dj-la utgift som andra, studenter som gnäller om studielån och bristen på bostäder. Minns ett samtal jag hade med en kollega från Singapore som hela tiden rättade mej när jag talade om ”expenditures” när vi diskuterade utbildning och forskning. Du skall använda ordet ”investments” sa han allvarligt. En nyttig läxa.

Till detta läsår söker rekordmånga nya studenter. Det tycker jag är trevligt, trots att en viktigt orsak är läget på arbetsmarknaden. Det är då extra viktigt att rejäla personalresurser finns så att alla studenter ” ses ” Den kloke poeten Kent Andersson skrev i en dikt:” Värre än att inte kunna se är att inte ses”

Högre utbildning får inte bli utbildningsfabriker med löpande bandprincipen.  En student skall inte bara sitta av föreläsningar och doppa näsan i böckerna, utan få tid och fora för samtal och reflektioner med kurskamrater och lärare.  Endast så kan studenten själv utvecklas och få andra att göra likadant.

Vi som arbetar med utbildning kan inte bara förlita oss på att beslutsfattare skall ställa allt till rätta. Vi måste kritiskt granska vår egen praktik. Teori upplevs ibland som tråkig och världsfrånvänd. Frans G Bengtsson lär ha sagt att en avhandling och en pilsner är det bästa sättet att somna!

Teori handlar om begrepp och språk och hur dessa kan öppna och förändra vårt sätt att se på världen. Stan Deetz , god vän och professor vid Coloradouniversitetet vid Boulder formulerar detta så elegant i sin lärandefilosofi:

”Concepts are not about the world, but in the world. In the social sciences, at least, much of our theory is generative. It provides a vocabulary for new, more interesting and useful way of seeing, thinking about, and talking about social life. Research findings are important but probably neither as influential nor lasting as new ways of hearing, seeing, and talking”

Wittgensteins berömda sentens om att mitt språks gränser är min världs gränser uttrycker samma viktiga mål för teoretiska studier!

Min uppmaning till alla nya studenter: Se åren framför dej som ett äventyr, en resa där vägen ibland är viktigare än målet!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: