Skip to content

Nattskjortor, pyjamas och nattmössor.

augusti 9, 2009
tags:

I dagens AB drar Johanne Hildebrandt en lans för de svenska soldaterna och deras uppdrag i Afghanistan. Med en subtil ironi och träffsäker humor får inhemska kritiker av engagemanget på pälsen. Det var inte en dag för tidigt. Dels är den svenska opinionen, om inte direkt emot insats en, så väldigt osäker om syfte och genomförande. Dels och framför allt, har hotbilden skärpts ute i fält. Alltfler bakhåll utförs av illegala kombattanter med subversiv agenda, iklädda något som liknar nattskjortor. Det för tankarna till Vietnamkriget där liknande aktioner utfördes mot USA-alliansens soldater. Fast då hade merendels angriparna svarta pyjamasliknande kläder, alla andra jämförelser åsido.

Varför har de inga riktiga uniformer? Eller är det så att nattkläder ger en taktisk och psykologisk fördel? Kanske skulle ISAF-styrkan pröva nattmössor av helsvenskt ylle? Försvarets Materielverk kanske kunde utreda detta.

Det blev en smula ironiskt men jag är mycket seriös när det gäller svenska förbands internationella engagemang. Vårt land har en lång historia av detta med mycket uppmärksammade insatser sedan 30-åriga kriget, något som än idag kan skådas på den polska landsbygden, bland annat. I varje by, varje stad finns ruiner efter svenskhärarnas framfart.

För att ytterligare förbättra säkerhetsläget har förslag diskuterats att skicka några divisioner JAS-Gripen till Afganistan (en division=8 flygplan). Här är erfarenheterna goda. I den sk. Kongokrisen på 1960-talet sattes svenska J-29 de sk ” flygande tunnorna”, in mot Patrice Lumumbas fruktade bombflyg. Med gott resultat. Eller varför inte testa SAAB förarlösa flygplan, det sk. Neuron-projektet? Med helautomatiska landningsställ! Allt bör förvisso prövas i denna för nationen så svåra stund. Avslutningsvis kan vidtagna mått och steg samt erfarenheter komma till godo vid andra insatser. Det skulle behövas några korvetter i farvattnen utanför Gaza för att säkerställa leveranser av mat och läkemedel sjövägen. Även i detta hav härjar pirater.

Kapten Morgan

Bloggat: Motbilder Jinge
Media: AB SvD DN Fbl
Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: