Skip to content

Bohuslän åter till Norge.

augusti 7, 2009

Vår stuga är på en knapp timmas bilfärd till Svinesund. Här i norra Bohuslän träffar man dagligen glade norske gutter og  jenter och halva antalet biler på parkeringsplatserna är norskregisterade.  Håller norrmännen på att återerövra Bohuslän igen? Varför inte?

När Bohuslän blev ”svenskt” 1658 gick det enligt historieböckerna mer eller mindre som en dans. Ingenting kan vara felaktigare.

Svenskheten genomdrevs under generationer med bajonetter och sablar, främst utmärkte sig Bohusläns Dragonregemente  som särskilt grymma. Ledande kretsar i Bohuslän försvenskades snabbt (de brukar vara flexibla i sådana frågor) medan allmogen tredskades med att fortsätta vara norrmän. Denna försvenskning, svensk integrationspolitik m/ä, har satt djupa spår i den bohuslänska folksjälen. Fortfarande finns en sund skepsis till myndigheter på ”den svenska sidan”. Det senare uttrycket fanns för övrigt så sent som på 1950-talet om landet på andra sidan Göta Älv.

Vidare har talet om Norge som broderland  tonats ner betydligt, ty de har ju haft den dåliga smaken att inte gå med i EU(ännu). Numera är våra bröder slovener, rumäner och Berlusconi.Visserligen kan historiens hjul inte vridas tillbaka, men visst vore det lockande att Bohuslän, enkannerligen Tanums och Strömstads kommuner, kunde bli norska igen? I en folkomröstning om detta skulle min röst bli ett tveklöst ja.

Vad vinner vi bohuslänningar på detta, frånsett ett lysande skidlandslag, troligt guld i spjut i friidrottsVM samt hyggliga placeringar i schlagerfestivaler? Bättre väderprognoser! Kanske kunde Tanum och Strömstads kommuner få någon tiondels promille av avkastningen från den gigantiska oljefonden? En annan utrikesminister! Man kunde  då kalla sina memoarer ”Bohuslänning-Norrman-Världsmedborgare, för att travestera nuvarande hans excellens utrikesministern.(Halland får gärna gå tillbaks till Danmark)

Och vem vill inte bli supporter till Rosenborgs Ballklubb?

Problemfritt att bli norrmän igen? Säkert inte men det får vi ta itu med då. Vi slipper i alla fall att få stryk av några Bohuslänska Dragoner. Det regementet har saligen avsomnat (som Bohusläns Regemente).

Är dessa reflektioner ironi? Absolut inte. De är ärligt menade. Hela min släkt på mor og fars side är genuina bohuslänningar sedan tidigt 1500-tal, så det sitter i generna!

Bloggat: Annarkia, Vass vid Valön
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , intressant.se

Annonser
7 kommentarer leave one →
 1. augusti 7, 2009 10:44 e m

  Bohuslän norskt? Är Du galen?

 2. Stian R. Espeeland permalink
  mars 6, 2010 10:30 e m

  Dere er hjertelig velkommen og dypt savnet.;)
  Kan dere ta med Herjedalen også? Vi savner den og.
  Med tanke på Sveriges utkantspolitikk tror jeg Bohuslen hadde tjent på å komme tilbake.
  Er dere villige til å begynne å snakke norsk, selv om svensk er et vakkert språk?
  😛

  Visste du forresten at hver 10.ende bonde ble drept som eksempel for de som ville gjøre opprør og forbli norske?

  • Morgan Wilhelmsson permalink
   mars 7, 2010 6:15 e m

   Hej Stian
   Hjärtligt tack för din kommentar. Du skrev att var 10:e bonde dräptes vid försvenskningen. Det skulle vara intressant att veta din källa. Har tänkt att forska kring vad som hände efter 1658. Språket inga problem.
   Med vänliga hälsningar
   Morgan

 3. Stian R. Espeland permalink
  mars 10, 2010 8:14 e m

  ”Etnisk rensing i Sverige
  Vi vet med sikkerhet at etter 1679 ble det, i de tidligere norske områdene av Sverige, iverksatt en systematisk etnisk forsvensking av befolkningen. Straffen for å ha støttet Danmark Norge i krigen mot Sverige var at den tidligere norske befolkningen i Sverige nå måtte gi avkall på alt som hadde med deres norske identitet å gjøre. I tilegg ble hver tiende bonde i Bohuslän henrettet til skrekk og advarsel mot nye opprør. Når Snapphanene sin uniform er bevart i mannsbunaden fra Østfold må dette ha en direkte sammenheng med at bøndene på begge sider av grensen, med tilhørighet i områdene Sverige hadde erobret 21 år tidligere, var en del av Snapphanene sin motstandsbevegelse. Historiene om Snapphanene som døde i kamp mot undertrykkelse og urettferdighet lever fortsatt videre i mannsbunaden fra Østfold, selv om disse tapre motstandsfolk sin skjebne har havnet i historiens glemmebok. Husk det er vinnerne av en krig som skriver historien. Svenskene har i ettertid hatt gode grunner til å skjule de grusomheter som ble påført den norskettede befolkningen i de tidligere norske områder av Sverige.”

  http://bunadformenn.info/ostfold-bunaden-de-norsk-danske-frihetskjempernes-uniform/

  Håper dette hjelper deg i din forskning.
  Ganske interessant historie våre to land deler, med tanke på krig og vennskap.
  Grusomhetene har jo gått begge veier, blant annet når dere invaderte Trøndelag drepte lokalbefolkningen mange svenske soldater, da det var utlovet skuddpremie på disse.
  Har forresten funnet ut at min tipp oldefar var svensk brolegger i den norske byen Arendal. Prøver å finne ut hvor i Sverige han kom fra, men ikke lett da få i familien husker det.

  Mvh Stian R. Espeland.

  • Morgan Wilhelmsson permalink
   mars 11, 2010 7:18 e m

   Hej Stian
   Tack för intressant webbsida. En bra utgångspunkt för fortsatta studier. Typiskt nog är det svårt att hitta svenskt material om den här tiden
   Morgan

   • Stian R. Espeland permalink
    mars 16, 2010 5:33 e m

    Ja, forståelig nok.
    I dag vil jo dette være en ganske pinlig sak for Sverige.
    Men det er jo sånn at seiersherrene skriver historien.
    Godt du kunne bruke det!:)

 4. Morgan Wilhelmsson permalink
  mars 16, 2010 7:43 e m

  Hej Stian,
  Tack. Det inspirera mej att fortsätta gräva i Bohusläns historia 1658 och framåt. Samlar material.
  Vänliga hälsningar
  Morgan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: